W okresie od 8 do 14 grudnia 2014 roku spadły ceny większości gatunków serów w Polsce w relacji tygodniowej. Wzrost odnotowano jedynie w przypadku sera Ementaler i twarogu.
Ceny serów w Polsce
Cena sera Edamskiego
-
cena – 12,23 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,3%
Cena sera Gouda
-
cena – 12,41 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,7%
Cena sera Cheddar
-
cena – 11,85 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,8%
Cena sera Ementaler
-
cena – 15,77 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego
-
cena – 12,37 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,5%
Cena sera Mozzarella
-
cena – 14,12 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2%
Cena sera Feta
-
cena – 10,09 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
Cena sera pleśniowego
-
cena – 20,03 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,8%
Cena twarogu min. 40%
-
cena – 9,32 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.
-
cena – 7,08 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl