W okresie od 3 do 9 listopada 2014 roku spadły ceny części gatunków serów w Polsce w relacji tygodniowej. Wzrost odnotowano jedynie w przypadku sera Cheddar, Ementaler, Mozzarella, serka wiejskiego i twarogu.
Ceny serów
Cena sera Edamskiego
-
cena – 13,07 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,3%
Cena sera Gouda
-
cena – 12,72 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,4%
Cena sera Cheddar
-
cena – 12,33 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%
Cena sera Ementaler
-
cena – 15,95 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,2%
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego
-
cena – 13,01 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
Cena sera Mozzarella
-
cena – 15,25 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,1%
Cena sera Feta
-
cena – 10,14 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,5%
Cena sera pleśniowego
-
cena – 20,59 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
Cena twarogu min. 40%
-
cena – 9,35 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.
-
cena – 7,28 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,3%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu