W dniach od 14 do 20 października 2013 roku obserwowano kontynuację tendencji wzrostowej cen w obrębie masła konfekcjonowanego, odtłuszczonego mleka w proszku, serów w Polsce. Natomiast masło w blokach oraz pełne mleko w proszku potaniało.
Cena masła konfekcjonowanego (14-20.10.2013):
-
aktualna cena - 17,54 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym - wzrost o 0,5%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 1%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 23%
Cena masła w blokach (07-13.10.2013):
-
aktualna cena – 16,30 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%
-
relacja miesięczna – spadek o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 28%
Cena odtłuszczonego mleka w proszku (14-20.10.2013):
-
aktualna cena – 12,97 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
-
zestawieniu miesięcznym – spadek o 4%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 21%
Cena pełnego mleka w proszku (14-20.10.2013):
-
aktualna cena – 15,26 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 2%
-
zestawieniu miesięcznym – bez zmian
-
ujęciu rocznym – wzrost o 35%
Cena sera Gouda (14-20.10.2013):
-
aktualna cena – 16,10 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 1%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 19%
Cena sera Edamskiego (14-20.10.2013):
-
aktualna cena – 15,89 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 22%
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl