Ceny mleka i jego przetworów w Polsce w grudniu 2013 r.

Pod wpływem rosnącego popytu ceny podstawowych produktów mlecznych na globalnym rynku utrzymują się na bardzo wysokim poziomie - poinformowali Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny mleka i jego przetworów w Polsce w grudniu 2013 r.
Według firmy CLAL, w grudniu 2013 roku za masło na giełdach płacono przeciętnie 4122 EUR/t, czyli o 1,5% więcej niż miesiąc wcześniej. Chude mleko w proszku podrożało w tym czasie o blisko 2% do 3256 EUR/t, pełne mleko w proszku o ponad 1% do 3746 EUR/t, a serwatka w proszku o 3% do 1041 EUR/t. Największe wzrosty odnotowano w przypadku ceny sera Cheddar o prawie 4% do 3142 EUR/t.
 
Z danych zebranych przez Seremak-Bulge i Zdziarską wynika, że wysokie ceny na rynku międzynarodowym sprzyjają podwyżkom cen na krajowym rynku mleka. Najszybsze wzrosty notuje się w przypadku ceny mleka surowego. W listopadzie 1 hl mleka w skupie kosztował 150,03 zł, a więc był droższy o 4,9% niż przed miesiącem i o 23,3% niż przed rokiem. Największą zwyżkę odnotowano w woj. mazowieckim - o 8,7% do 154,42 zł/hl oraz zachodniopomorskim - o 7,3% do 157,68 zł/hl. Cena mleka standardowego zwiększyła się w obrębie miesiąca o 7,2% do 153,07 zł/100 kg. Przeciętna granica cen skupu mleka w okresie styczeń-listopad wyniosła 131,68 zł/hl i była o 10,8% większa niż w analogicznym okresie wcześniejszego roku.
 
Dynamiczny wzrost cen skupowanego mleka przełożył się na wyższe cen bydła mlecznego na targowiskach. Ceny jałówek w listopadzie osiągnęły rekordowy poziom 2110 zł/ szt., a więc były o ponad 8% droższe niż w październiku. Krowy dojne podrożały w tym czasie o niemal 2% do 3181 zł/szt. W odniesieniu do listopada 2012 r. krowy kosztowały o 15% więcej, a jałówki o ponad 2%.
 
W Rynku Rolnym podano także, że w listopadzie kontynuowana była również rosnąca tendencja cen zbytu przetworów mlecznych, ale przy mniejszej niż w miesiącach poprzednich dynamice. Ceny zbytu zwiększyły się średnio o około 0,4% w odniesieniu do października 2013 roku. Największe były zwyżki cen serów dojrzewających i mleka spożywczego - o 1,1-1,4% oraz śmietany - o 0,9%, a najmniejsze masła w blokach, masła konfekcjonowanego, twarogu tłustego i serka smakowego - o 0,1-0,2%.
 
W tym czasie, wzrosły także ceny pełnego mleka w proszku o 0,5%, przy spadku cen odtłuszczonego mleka w proszku o 0,9%. Jogurt owocowy potaniał o 1,1%, mleko skondensowane o 0,6%, a masło z dodatkiem oleju o 0,1%. W porównaniu z listopadem 2012 r. największe były wzrosty cen masła w blokach, mleka w proszku i serów dojrzewających - o 18-23%.
 
Ekspertki z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zauważają, że przeciętny miesięczny wzrost cen detalicznych przetworów mlecznych wyniósł w listopadzie 0,6%. Najmocniej podrożały sery dojrzewające i topione - o 1,5%, desery mleczne - o 1,2% oraz pełne mleko spożywcze - o 0,7%, a najmniej napoje mleczne i chude mleko pitne - o 0,1- 0,3%. Ceny śmietany i mleka w proszku zwiększyły się o 0,5-0,6%, ceny jogurtów pozostały niezmienne, a ceny serów twarogowych zmalały o 0,1%. Poza tym o 0,6% podrożało masło. W obrębie roku ceny nabiału wzrosły o 4,4%, a masła o 10,9%. Średni poziom ich cen w okresie pierwszych 11 miesięcy był odpowiednio o 2,0 i 3,7% większy niż w analogicznym czasie 2012 r.


Tagi:
źródło: