Na rynku krajowym w styczniu tego roku, ceny producentów cukru w workach rosły.
Cena producentów cukru paczkowanego w styczniu 2021 r. ukształtowała się w granicy 1,81 zł/kg (z VAT), a więc niższym o 2% niż w poprzednim miesiącu. W obrębie miesiąca sprzedano w sumie 27,798 tys. ton, czyli mniej o 20,1%.
Jednocześnie zwiększone zapotrzebowanie na cukier ze strony przemysłu spożywczego przełożyło się zwyżkę cen cukru workowanego. W styczniu 2021 r. cena zbytu producentów cukru workowanego wyniosła 1,78 zł/kg (z VAT), czyli to więcej o 0,2% niż w grudniu ur. Łącznie w ujęciu miesiąca sprzedaż wyniosła 27,448 tys. ton, a więc to spadek o 8,8%.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto:
sxc.hu