Na rynku krajowym w marcu bieżącego roku, ceny producentów cukru paczkowanego spadły.
Cena producentów cukru paczkowanego w marcu 2023 r. ukształtowała się w granicy 4,54 zł/kg (z VAT), a więc niższej o 2,3% niż w poprzednim miesiącu. W obrębie miesiąca sprzedano w sumie 26,625 tys. ton, czyli więcej o 57%.
Jednocześnie zwiększone zapotrzebowanie na cukier ze strony przemysłu spożywczego przełożyło się wzrost cen cukru workowanego. W marcu 2023 r. cena zbytu producentów cukru workowanego wyniosła 4,10 zł/kg (z VAT), czyli to więcej o 4,6% niż w styczniu br. Łącznie w ujęciu miesiąca sprzedaż wyniosła 25,281 tys. ton, a więc to wzrost o 25,5%.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto:
sxc.hu