W 2020 r. na monitorowanych giełdach światowych ceny cukru surowego i białego odznaczają się sporymi zmianami.
Wahania cen wynikają z uwarunkowań podażowo-popytowych na rynku globalnym w związku z przewidywanym deficytem cukru oraz z niepewności, odnośnie rozwoju sytuacji epidemiologicznej na świecie.
W maju 2020 r. cena cukru surowego na giełdzie Intercontinental Exchange (ICE) w Nowym Jorku, tj. notowanego w trzymiesięcznym kontrakcie terminowym nr 11 wyniosła 234 USD/t - 974 zł/t. W porównaniu z notowaniem z poprzedniego miesiąca cukier surowy był droższy o 6%, ale o 10% tańszy niż rok wcześniej.
Średnia cena cukru białego na giełdzie LIFFE w Londynie, a więc w trzymiesięcznym kontrakcie terminowy nr 5, wyniosła 367 USD/t - 1 483 zł/t. Cukier biały był o 10% droższy niż przed miesiącem i przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu