Ceny cukru na monitorowanych giełdach światowych

W 2019 r. na monitorowanych giełdach globalnych ceny cukru surowego i białego kształtowały się na relatywnie niskim poziomie.

Ceny cukru na monitorowanych giełdach światowych

Sytuacja cenowa determinowana była utrzymującą się światową produkcja cukru w sezonie 2018/2019 oraz wysokim poziomem zapasów globalnych. Na początku sezonu 2019/2020 odnotowano zwyżkę cen cukru, co spowodowane było przede wszystkim prognozami spadku produkcji i poziomu zapasów globalnych w 2020 r.

 

W grudniu 2019 r. cena cukru surowego na giełdzie Intercontinental Exchange (ICE) w Nowym Jorku (notowanego w trzymiesięcznym kontrakcie terminowym nr 11) wyniosła 294 USD/t - 1 129 zł/t. W odniesieniu do notowania z poprzedniego miesiąca cukier surowy był droższy o 5% oraz o 6% niż rok wcześniej.

 

Cena cukru białego na giełdzie LIFFE w Londynie (trzymiesięczny kontrakt terminowy nr 5), wyniosła 354 USD/t - 1 358 zł/t. Cukier biały kosztował więcej o 4% niż przed miesiącem i niż przed rokiem.



Tagi:
źródło: