Na monitorowanych giełdach światowych ceny cukru surowego i białego kształtują się na niskim poziomie.
Na poziom cen wpływają głównie szacunki globalnej nadwyżki produkcji nad konsumpcją cukru w sezonie 2017/2018, do której przyczyni się spory wzrost produkcji cukru białego w UE oraz cukru trzcinowego w Brazylii i Azji, a wiec w rejonach o największym znaczeniu dla światowej podaży tego produktu.
W lutym 2018 r. cena cukru surowego na giełdzie Intercontinental Exchange (ICE) w Nowym Jorku wyniosła 298 USD/t - 1 006 zł/t. W porównaniu z notowaniem ze stycznia br. cukier surowy był tańszy o 3% i o 34% niż rok wcześniej.
Za cenami cukru surowego podążają ceny cukru białego. Ceny cukru białego na giełdzie LIFFE w Londynie wynosiły średnio 360 USD/t - 1 212 zł/t. Cukier biały, podobnie jak cukier surowy, był tańszy o 3% niż w styczniu 2018 r. i o 34% niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com