Blogerzy kulinarni obecnie dyktują kulinarne trendy, inspirują i zachwycają umiejętnością delektowania się smakiem potraw i fetowania codzienności. Tym razem na ruszt wzięli mięso wytworzone w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Wiele osób w gotowaniu znalazło sposób na życie. Wysyp blogów i magazynów kulinarnych stał się faktem. Jak i to, że dla ludzi gotujących z pasją liczą się jakość, smak, aromat... stąd QAFP podczas drugiego półfinału BlogerChef'a, który odbył się na Zamku w Dubiecku.
Coraz więcej Polaków chętnie eksperymentuje w kuchni. Aż 64% z nas chce urozmaicenia posiłków, 55% kuszą nowe smaki, 12% robi to tylko na specjalnie okazje, a 11% – chce zabłysnąć przed rodziną i znajomymi. Blogerzy wyruszyli w kulinarną podróż w czasie. Na stołach pojawiły się najznakomitsze ze specjałów kuchni staropolskiej. Nie zabrakło dziczyzny i wielu ekologicznych regionalnych produktów.
- Tematem drugiego półfinału jest kuchnia Europy środkowo-wschodniej. Uczestnicy zaprezentowali swoje własne propozycje dań, typowych dla tego regionu. Pieczone polędwiczki czy nadziewane kaszanką jabłka to tylko niektóre potrawy, z którymi przyszło im się zmierzyć. Chętnie eksperymentowali również z mięsem QAFP – podsumowuje Marek Bielski, organizator imprezy.
Uczestnicy drugiego półfinału BlogerChef’a rozpoczęli spotkanie od testu wiedzy kulinarnej. Następnie przystąpili do gotowania. Tematem przewodnim imprezy była kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej. Powstały rozmaite dania, przystawki i desery charakterystyczne dla tego regionu – zupy, gulasze, pierogi, pieczone owoce. Furorę wśród gości i jury konkursu zrobiły zwycięskie tarty Alicji Drzewieckiej, autorki bloga wielkiapetyt.blogspot.com – wytrawna z brukselką oraz słodka z gruszkami i morelami.
– Alicja musiała wygrać. Jej tarty były perfekcyjne. – mówi Mirek Drewniak, przewodniczący jury, który poczynaniom blogerów bacznie przyglądał się wraz z Januszem Pyrą i Markiem Lechowiczem, szefami kuchni Zamku Dubiecko.
A kolejny półfinał BlogerChef’a odbędzie się w Kudowie Zdroju.
Poniżej zdjęcia z drugiego półfinału BlogerChef’a:
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/UPEMI foto:
UPEMI