Przygotowanie owoców i warzyw do konsumpcji. Czy umycie zwykłą wodą wystarcza?

Jest wiele mitów dotyczących odpowiedniego przygotowania owoców i warzyw do konsumpcji. Według badań przeprowadzonych na zlecenie PSOR, aż 84 proc respondentów słyszało o tym, że warzywa i owoce należy parzyć wrzątkiem lub płukać wodą z solą kuchenną. Tymczasem, jak przekonują specjaliści, wystarczy zwykła woda, a tam, gdzie jest to niezbędne, warzywo lub owoc należy obrać ze skórki.

Przygotowanie owoców i warzyw do konsumpcji. Czy umycie zwykłą wodą wystarcza?
 Warzywa i owoce powinniśmy myć pod bieżącą wodą, jaka jest stosowana do przygotowania posiłków w gospodarstwie domowym. W przypadku silnego zabrudzenia, np. marchewki, celowe jest obranie warzyw, żeby unikać ewentualnego zanieczyszczenia, które jest trudne do usunięcia przez wodę – zaznacza dr Postupolski.
 
Ponad 80 proc. Polaków słyszało o przynajmniej jednym alternatywnym dla mycia w samej wodzie sposobie na czyszczenie warzyw i owoców. Najpopularniejszą znaną metodą jest parzenie wrzątkiem - 72 proc., płukanie w wodzie z solą kuchenną - 38 proc. lub w wodzie z sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym - 37 proc., a także z octem - 35 proc. lub sodą oczyszczoną - 31 proc.
 
– Nie ma jednak konieczności stosowania takich metod, jak moczenie owoców czy warzyw w wodzie, stosowania kwasów czy sody. Nie zwiększy to bezpieczeństwa tych produktów, a np. stosowanie sody powoduje rozkład witamin – wskazuje ekspert.

Pamiętaj o umyciu bananów i cytrusów

Zgodnie z odpowiedziami respondentów badania owoce i warzywa najczęściej myte są w zwykłej wodzie. Pojawiają się jednak spore różnice pomiędzy owocami krajowymi - 78 proc. a importowanymi - 59 proc. Aż 17 proc. Polaków w ogóle nie myje owoców sprowadzanych, przy czym w przypadku owoców krajowych odsetek ten wynosi 2 proc. Wynika to w dużej mierze z przekonania, że owoców, których skórki się nie je, tj. banany, cytrusy, nie trzeba myć.
 
Eksperci podkreślają, że to błąd. Zabrudzenia, pojawiające się na skórkach owoców w trakcie transportu czy przechowywania w magazynach, w trakcie obierania łatwo przedostają się na dłonie, a stąd drobnoustroje chorobotwórcze mają już prostą drogę do naszych ust, jeśli nie zadbamy odpowiednio o higienę i nie umyjemy rąk przed konsumpcją.


Tagi:
źródło: