Przygotowanie owoców i warzyw do konsumpcji. Czy umycie zwykłą wodą wystarcza?

Jest wiele mitów dotyczących odpowiedniego przygotowania owoców i warzyw do konsumpcji. Według badań przeprowadzonych na zlecenie PSOR, aż 84 proc respondentów słyszało o tym, że warzywa i owoce należy parzyć wrzątkiem lub płukać wodą z solą kuchenną. Tymczasem, jak przekonują specjaliści, wystarczy zwykła woda, a tam, gdzie jest to niezbędne, warzywo lub owoc należy obrać ze skórki.

Przygotowanie owoców i warzyw do konsumpcji. Czy umycie zwykłą wodą wystarcza?
– Coraz większą wagę przykładamy do odpowiednich zachowań higienicznych podczas spożywania i przygotowania posiłków. To bardzo ważne, zwłaszcza że spożywanie surowych owoców i warzyw jest wskazane z punktu widzenia zdrowej i bezpiecznej diety – ocenia w rozmowie z agencją Newseria Biznes dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
 
Właściwie zbilansowana dieta powinna zawierać w swoim składzie surowe warzywa i owoce. Konsumowanie kilku porcji warzyw dziennie jest istotne dla naszego zdrowia, jednak pod warunkiem zachowania podstawowych zasad higieny, czyli umycia czy w przypadku niektórych rodzajów obrania ze skórki. Jak wskazuje ekspert, myje się je nie tylko po to, by pozbyć się brudu.
 
– Owoce i warzywa muszą być w odpowiedni sposób przygotowane, aby uniknąć możliwości wniknięcia do organizmu substancji niepożądanych, np. pozostałości środków ochrony roślin, zanieczyszczeń i szkodliwych dla nas mikroorganizmów – tłumaczy dr Postupolski.
 
Niemniej jednak, dopuszczalny poziom pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach jest określany przez prawo i ma zagwarantować konsumentom bezpieczeństwo spożywanych produktów.
 
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, Polacy są świadomi, że owoce i warzywa należy w odpowiedni sposób przygotować przed konsumpcją. Większość osób myje je, by pozbyć się brudu. Prawie połowa badanych chce się w ten sposób pozbyć także mikroorganizmów chorobotwórczych.
 
 Musimy się starać, by wchłaniając cenne dla nas substancje z owoców i warzyw, unikać wnikania bakterii i innych organizmów chorobotwórczych, w tym pasożytów. Mycie i obieranie warzyw powoduje, że prawdopodobieństwo wniknięcia ich do organizmu jest dużo mniejsze – przekonuje ekspert.
 
Znacząca większość Polaków myje warzywa w samej wodzie - 80 proc. Płukanie w różnego rodzaju mieszankach nie jest rozpowszechnionym zjawiskiem, np. tylko 4 proc. osób deklaruje używanie wody z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: