Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
UE i Meksyk rozpoczęły negocjacje dotyczące żywności organicznej
Unia i Meksyk uruchomiły rozmowy w odnośnie umowy dwustronnej, dotyczącej żywności organicznej, Jak informuje FAMMU/FAPA, umowa może okazać się zbawiennym wzmocnieniem sektora mięsa organicznego w Meksyku, który jest dopiero zaczyna się rozwijać.
Meksykańskie statystyki nie dysponują aktualnie danymi wskazującymi liczbę producentów mięsa organicznego w tym kraju, ani też, ile tego rodzaju mięsa jest wytwarzane. Początkujący producenci mięsa organicznego w Meksyku przegrywają konkurencję z producentami tradycyjnie wytwarzanego mięsa, którzy podpierają swoją działalność poprzez stosowanie środków chemicznych.
Są jednak i tacy producenci mięsa organicznego w Meksyku, którzy odnoszą sukcesy. Należą do nich takie firmy, jak CORM oraz La Rumorosa. To właśnie dla nich będzie przygotowana umowa dwustronna Unia-Meksyk, regulująca i harmonizująca przepisy dotyczące żywności organicznej.
Według Komisji Europejskiej, Meksyk posiada duży potencjał rozwoju farm, produkujących żywność organiczną oraz przestrzeń dla tego rodzaju biznesu. Unia z kolei pozostaje w dalszym ciągu numerem dwa w sprzedaży żywności organicznej na rynku globalnym z 40% udział w rynku. Pierwsze są Stany Zjednoczone z udziałem w sprzedaży na poziomie 43%.