Polska Izba Mleka stworzyła standard dzięki któremu mleczarnie mogą uzyskać certyfikat potwierdzający produkcję mleka wolnego od GMO.
Wpływ GMO na człowieka jest stale rozwijającym się obszarem nauki. Powszechnie znane są również obawy konsumentów odnośnie żywności modyfikowanej genetycznie. Ze strony społeczeństwa rośnie presja aby wyraźnie oznaczać produkty niezawierające GMO. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów wielu producentów zdecydowało się na produkcję właśnie takich artykułów.
Przedsiębiorstwo branży mleczarskiej jest odpowiedzialne za proces nadzoru nad produkcją produktów z mleka pochodzącego od krów karmionych paszami wolnymi od GMO. Zakład przetwórczy nadzoruje produkcję artykułów, skup surowca od producentów mleka oraz prowadzi zakup pasz z certyfikowanego łańcucha paszowego, który obejmuje produkcje pasz, handel, magazynowanie oraz transport. Standard zaplanowano dla całego łańcucha żywnościowego, a wdrożenie i prawidłowa realizacja zadań umożliwia zdobycie certyfikatu potwierdzającego najwyższą jakość. Każde przedsiębiorstwo ubiegające się o certyfikat musi opracować i wdrożyć odpowiednie wymagania określone w poszczególnych katalogach zagrożeń.
W ramach standardu PIM certyfikacji mogą podlegać:
-
Zakłady mleczarskie.
-
Gospodarstwa rolnicze.
-
Firmy produkcyjne, handlowe i transportowe w zakresie pasz, mieszanek i dodatków paszowych,
-
Firmy zajmujące się handlem i transportem produktów mleczarskich.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka foto:
pixabay.com