Prezydent RP podpisał ustawę dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z jej marnowania.
Ustawa nakłada m.in. następujące obowiązki na podmioty prowadzące sklepy o powierzchni powyżej 250 m2:
-
Zawarcie umowy z organizacją pozarządową dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży (w szczególności ze względu na wady jej wyglądu albo jej opakowań).
-
Przeprowadzanie w jednostkach handlowych kampanii edukacyjno-informacyjnych w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.
-
Ponoszenie opłaty za marnowanie żywności (według stawki 10 gr za 1 kg marnowanej żywności).
źródło: Gospodarz.pl/IJHAR-S foto:
freeimages.com