W związku z tym, w Unii Europejskiej zostanie wytworzone o 1,1 procenta mniej mięsa, czyli 43,76 mln ton. Także konsumpcja obniży się o 0,7 procenta do poziomu 41,46 mln ton.
Niemniej jednak tegoroczne spożycie mięsa drobiowego szacuje się na 11,84 mln ton, co w rezultacie daje zwyżkę o 0,8 procenta. Z kolei produkcja tego gatunku mięsa prawdopodobnie będzie większa o 0,6 procenta, czyli wolumen produkcyjny wyniesie 12,38 mln ton.
Taki stan rzeczy jest wynikiem niższej ceny drobiu w odniesieniu do czerwonego mięsa. Jedynie w Stanach Zjednoczonych obniży się zarówno konsumpcja jak i produkcja mięsa drobiowego, a to ze względu na jego niską opłacalność.
W przypadku eksportu będzie to obniżka o 1,2 procenta, a zatem do granicy 1,27 mln ton. Natomiast import zamknie się w 800 tysięcy ton, a zatem będzie on mniej więcej taki sam jak w minionym roku.