W 2017 r. wyprodukowano 6857,3 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, czyli o 236,3 tys. ton więcej niż w 2016 r.
W przeliczeniu na wagę mięsa, tzw. waga bita ciepła produkcja ogółem wyniosła 5097,4 tys. ton i była wyższa od otrzymanej w poprzednim roku o 158,2 tys. ton.
W gospodarstwach indywidualnych wytworzono w 2017 r. 6047,3 tys. ton żywca, a zatem o 387,5 tys. ton niż w 2016 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,2% produkcji krajowej.
Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2017 r. według gatunków wyniosła:
-
wołowego – więcej o 12,2% do 1090,6 tys. ton,
-
cielęcego - mniej o 60,4% do 2,4 tys. ton,
-
wieprzowego - więcej o 0,8% do 2428,1 tys. ton,
-
baraniego - więcej o 2,5% do 2,9 tys. ton,
-
końskiego - mniej o 13,9% do 20,0 tys. ton,
-
drobiowego - więcej o 3,3% do 3307,5 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl