Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Mulczery profesjonalne ORSI Pro
2015-03-12 -
Sterowniki Ecostar 6000 Bauer Group
2020-06-19 -
Multione serii GT900
2013-09-26 -
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
CASE / STEYR - szyba tylna zielona MX
2011-12-13
Wzrost produkcji mięsa wołowego w Czechach
W II kwartale br. produkcja mięsa wołowego w Czechach wzrosła o 7,4% do blisko 18 tys. ton.
W omawianym okresie zwyżkę produkcji odnotowano także w przypadku mięsa drobiowego o 0,5% do 39,1 tys. ton, spadła natomiast wytwórczość wieprzowiny o 0,7% do 57,5 tys. ton.
FAMMU/FAPA podaje, że pomimo wzrostu krajowej produkcji mięsa, Czechy pozostają w dużej mierze zależne od importu, który w większości pochodzi z krajów Wspólnoty. W okresie kwiecień - czerwiec 2016 r. Czesi sprowadzili 63,1 tys. ton mięsa wieprzowego, a zatem mniej o 0,5% niż przed rokiem. Z kolei przywóz tego gatunku mięsa realizowano w większości z Niemiec, Hiszpanii oraz z Polski. Ponadto import mięsa drobiowego zwiększył się o 3,9% do 29,1 tys. ton. Pochodził on w szczególności z Polski oraz Węgier.
Zwiększono także zakupy drobiu z Brazylii, jednakże dynamika tego wzrostu była niewielka. W II kwartale br. Czechy sprowadziły także 7,4 tys. ton mięsa wołowego, czyli więcej o 17% niż w podobnym okresie 2015 r. Wołowinę importowano głównie z Polski, Holandii oraz ze Słowacji.