Z danych Komisji Europejskiej wynika, iż w grudniu 2012 roku w państwach członkowskich wzrosły ceny produktów rolnych, mięsa oraz żywności. Spadek odnotowano jedynie w obrębie masła.
Ceny poszczególnych produktów w grudniu 2012 r/r:
-
pszenica miękka – wzrost o 38,2%
-
kukurydza – wzrost o 32,9%
-
jęczmień – wzrost o 27,5%
-
odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 15,4%
-
wieprzowina – wzrost o 9,3%
-
drób – wzrost o 4,1%
-
wołowina – wzrost o 4,0%
-
pełne mleko w proszku – wzrost o 2,4%
-
ser – wzrost o 2,2%
-
pszenica durum – wzrost o 1,3%
-
masło – spadek o 5,8%.
W grudniu ubiegłego roku wzrosły ceny w obrębie wszystkich ważniejszych grup żywnościowych. Największe zanotowano w przypadku:
-
warzyw – wzrost o 8,3%
-
owoców – wzrost o 6,1%
-
mięsa – wzrost o 4,0%
-
cukru – wzrost o 3,0%
-
produktów zbożowych i chlebowych – wzrost o 2,2%
-
olejów i tłuszczów – wzrost o 2,0%
-
ryb i owoców morza – wzrost o 1,7%
-
mleka, serów i jaj – wzrost o 1,6%
-
pozostałych – wzrost o 2,3%.
Na terenie Unii Europejskiej, na zwyżki najbardziej narażone były następujące państwa:
-
Węgry – wzrost o 7,8%
-
Rumunia – wzrost o 7,2%
-
Finlandia – wzrost o 6,9%
-
Malta – wzrost o 6,6%
-
Estonia – wzrost o 5,9%
-
Słowacja – wzrost o 5,9%
-
Czechy – wzrost o 5,5%
-
Słowenia – wzrost o 5,5%
-
Bułgaria – wzrost o 5,2%
-
Austria – wzrost o 5,0%
-
Niemcy – wzrost o 4,6%
-
Wielka Brytania – wzrost o 4,0%
-
Polska – wzrost o 3,9%
-
Litwa – wzrost o 3,8%.
Spośród wszystkich krajów Wspólnoty, jedynie w Grecji obserwowano spadek cen żywności – o 0,5%.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl