Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Rozdrabniacze bijakowe ssąco-tłoczące
2016-02-05 -
Obory dla byków
2015-04-17 -
Skrzynia ażurowa standardowa
2012-11-28 -
Wózki sadownicze z osią wahliwą
2016-05-12 -
Usługi agrotechniczne
2014-04-04
Indeks cen mięsa FAO spadł o 1% do 171 pkt.
W maju indeks cen mięsa FAO zmalał o 1% w stosunku do kwietnia br., przez co osiągnął poziom 171 punktów - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.
Indeks cen mięsa
Spadek ten wynika w dużej mierze z niższych cen eksportowych ze Stanów Zjednoczonych. Kształtowanie się tych cen ma duży wpływ na indeks, gdyż kraj ten jest jednym z czołowych eksporterów mięsa na świecie.
Na rynku globalnym notowane są także niewielkie obniżki cen wołowiny oraz mięsa owczego. Z kolei ceny drobiu i wieprzowiny utrzymały się na stabilnym poziomie. W odniesieniu do mięsa drobiowego duży wpływ na ceny miało pojawienie się ognisk ptasiej grypy w Stanach Zjednoczonych i związanych z tym ograniczeń w przywozie drobiu i mięsa drobiowego pochodzących z tego kraju.
Ceny wieprzowiny po zniżkach notowanych od czerwca 2014 r. utrzymują się aktualnie na stabilnym poziomie. Duży wpływ na to ma stabilizacja obserwowana w UE, która jest największym eksporterem mięsa na rynek światowy.