Kategorie
Zobacz również tu
-
Szacowanie strat klęskowych
2025-04-10 -
Pszczoły z dofinansowaniem
2025-04-10
Poznaj produkty
-
Przyczepa TETRA-SPACE
2013-10-30 -
MIKROVIT Cu-80 Nawóz płynny mikroelementowy
2012-01-16 -
Zestawy uprawowo-siewne DUO
2013-04-02 -
Kultywator Overtop UKF200 BASELIER
2020-10-02 -
Rozrzutnik obornika RO 10+
2014-10-17
Indeks cen mięsa FAO spadł o 1% do 171 pkt.
W maju indeks cen mięsa FAO zmalał o 1% w stosunku do kwietnia br., przez co osiągnął poziom 171 punktów - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Indeks cen mięsa
Spadek ten wynika w dużej mierze z niższych cen eksportowych ze Stanów Zjednoczonych. Kształtowanie się tych cen ma duży wpływ na indeks, gdyż kraj ten jest jednym z czołowych eksporterów mięsa na świecie.
Na rynku globalnym notowane są także niewielkie obniżki cen wołowiny oraz mięsa owczego. Z kolei ceny drobiu i wieprzowiny utrzymały się na stabilnym poziomie. W odniesieniu do mięsa drobiowego duży wpływ na ceny miało pojawienie się ognisk ptasiej grypy w Stanach Zjednoczonych i związanych z tym ograniczeń w przywozie drobiu i mięsa drobiowego pochodzących z tego kraju.
Ceny wieprzowiny po zniżkach notowanych od czerwca 2014 r. utrzymują się aktualnie na stabilnym poziomie. Duży wpływ na to ma stabilizacja obserwowana w UE, która jest największym eksporterem mięsa na rynek światowy.
