Unijna produkcja mięsa

W 2024 r. w Unii Europejskiej produkcja mięsa ogółem będzie wyższa o 0,9% niż w 2023 r. i prawdopodobnie wyniesie 41,6 mln ton.

Unijna produkcja mięsa
Do zwyżki produkcji mięsa ogółem przyczynić się mogą dobre perspektywy rynkowe dla produkcji drobiu, która może wynieść 13,9 mln ton, tj. wzrost o 4%. Dynamiczny wzrost ubojów świń w niektórych krajach UE w pierwszej połowie roku nie będzie miał przełożenia na wzrost produkcji w całym 2024 r.

W UE w 2024 r. produkcja wieprzowiny prawdopodobnie wyniesie 20,7 mln ton, a więc mniej o 0,5% niż w 2023 r. Unijna produkcja wołowiny w 2024 r. może wynieść 6,4 mln ton, czyli mniej o 0,5%, pomimo zwyżki ubojów bydła w pierwszym półroczu 2024 r. u największych producentów wołowiny.


Tagi:
źródło: