Sytuacja w produkcji zwierzęcej, przy stabilnych cenach zbóż w skupie i zwyżce cen na targowiskach oraz rosnących cenach pasz, kształtowała się w 2019 r. przede wszystkim pod wpływem możliwości eksportowych i zmian cen głównie na europejskich rynkach rolnych silnie skorelowanych z cenami na rynkach krajowych.
Zaobserwowano wzrost pogłowia bydła i świń oraz dalszy rozwój produkcji drobiarskiej.
W 2019 r. produkcja żywca rzeźnego w wadze bitej ciepłej (wbc) zbilansowana eksportem i importem żywych zwierząt, głownie w wyniku mniejszej produkcji żywca wieprzowego o 5,4% oraz wołowego o 1,1% przy jednoczesnej zwyżce produkcji żywca drobiowego o 4,1%, kształtowała się na poziomie podobnym do roku poprzedniego. Spadek produkcji żywca wieprzowego był wynikiem zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej obserwowanej w końcu 2018 r. w wyniku niesprzyjających uwarunkowań tuczu świń w całym 2018 roku.
Większa niż przed rokiem była produkcja jaj kurzych o 2,1% i mleka o 2,3%.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl