Indeks cen mięsa FAO w październiku wynosił średnio 112,9 punktu, co oznacza niewielki spadek (0,6 procent) w porównaniu z wrześniem, co oznacza czwarty z rzędu miesięczny spadek i poziom o 3,4 procent poniżej wartości rok temu.
W październiku międzynarodowe ceny wieprzowiny spadły trzeci miesiąc z rzędu, głównie ze względu na utrzymujący się słaby popyt importowy, zwłaszcza z niektórych krajów Azji Wschodniej, przy dalszej presji na spadek wynikającej z dużych możliwości eksportu u niektórych wiodących dostawców.
Z kolei światowe ceny mięsa drobiowego nieznacznie wzrosły, ponieważ ogniska ptasiej grypy w dalszym ciągu ograniczały dostawy od kilku wiodących światowych dostawców w obliczu dużego popytu konsumenckiego.
Międzynarodowe ceny mięsa wołowego i owczego również nieznacznie wzrosły, odzwierciedlając utrzymujący się, silny popyt importowy ze strony niektórych wiodących importerów, pomimo dużych dostaw mięsa wołowego z Australii i Brazylii oraz mięsa owczego z Oceanii.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
regionalia.com.pl