Światowa produkcja mięsa w górę o 2,4%

Jak wskazuje Oil World, znaczna dostępność zbóż i śrut oleistych po relatywnie niskich cenach, sprzyja obserwowanemu aktualnemu przyspieszeniu tempa wzrostu produkcji mięsa na świecie do 2,4% w sezonie październik 2015 wrzesień 2016 r. w stosunku do 1,7% notowanego w sezonie wcześniejszym.

Światowa produkcja mięsa w górę o 2,4%

Jak wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, patrząc na czołowych producentów mięsa, w Stanach Zjednoczonych zwyżka konsumpcji krajowej pobudziła produkcję, która w okresie październik 2015 - wrzesień 2016 r. powinna zwiększyć się o 2,7% w obrębie roku.

 

Także w Brazylii notowane jest znaczne tempo wzrostu produkcji mięsa w granicy 5,7% w 2015 r., co jest napędzane zwyżką produkcji wieprzowiny i rosnącym zapotrzebowaniem na drób z Brazylii na rynkach globalnych.



Tagi:
źródło: