Zeszłoroczna produkcja niemieckiego mięsa zanotowała pierwszy od 16 lat spadek.
Jak wynika z danych przedstawionych przez Destatis, w 2012 roku wyprodukowano 8 mln ton mięsa, co w odniesieniu do roku poprzedzającego oznacza spadek o 1,9%.
Ostatni spadek produkcji mięsa miał miejsce w roku 1997, kiedy to wyprodukowano 4,9 mln ton. Warto przypomnieć, że w latach 1997-2011 produkcja mięsa w Niemczech zwiększyła się do poziomu 8,2 mln ton, co oznacza jej 67% wzrost.
Niemniej jednak głównym powodem produkcyjnej zniżki jest mniejsza produkcja mięsa wieprzowego. Jednakże spadek dotknął także mięso wołowe, choć w tym przypadku możemy mówić o podtrzymaniu trendu spadkowego obserwowanego już od kilku lat. Jedynie produkcja drobiu pozostała na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego.
źródło: Gospodarz.pl/destatis.de foto:
sxc.hu