W kwietniu 2014 roku w Polsce zakupiono łącznie 326 tysięcy ton żywca, co stanowiło 8% wzrost w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Skup żywca drobiowego:
-
kwiecień - 182 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 8%
-
relacja roczna – wzrost o 15%
Skup żywca wołowego:
-
kwiecień - 29 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 8%
-
relacja roczna – wzrost o 9%
Skup żywca wieprzowego:
-
kwiecień - 114 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 6%
-
relacja roczna – wzrost o 25 %
W okresie od początku stycznia do końca kwietnia 2014 roku krajowe punkty skupu przyjęły o 10% więcej (1,181 mln ton) żywca niż w roku ubiegłym. Na ten wolumen złożyły się przede wszystkim: żywiec wieprzowy (400 tysięcy ton), żywiec wołowy (103 tysiące ton) oraz żywiec drobiowy (674 tysiące ton).
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl/MP