W kwietniu 2013 roku w Polsce zakupiono łącznie 277 tysięcy ton żywca, co stanowiło 3% wzrost w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Skup żywca drobiowego:
-
kwiecień - 158 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 5%
-
relacja roczna – wzrost o 11%
Skup żywca wołowego:
-
kwiecień - 26 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 4%
-
relacja roczna – wzrost o 25%
Skup żywca wieprzowego:
-
kwiecień - 92 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – spadek o 2%
-
relacja roczna – wzrost o 6%
W okresie od początku stycznia do końca kwietnia 2013 roku krajowe punkty skupu przyjęły o 3% więcej (1,075 mln ton) żywca niż w roku ubiegłym. Na ten wolumen złożyły się przede wszystkim: żywiec wieprzowy (368 tysięcy ton), żywiec wołowy (100 tysięcy ton) oraz żywiec drobiowy (603 tysiące ton).
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl