Ceny żywca wieprzowego
W dniach 9–15.11.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły 3,95 zł/kg, czyli o 5% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ten gatunek żywca był tańszy o 10% niż przed miesiącem i o 11% niż rok wcześniej.
Według danych Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych wyniosła 133,41 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 2,5% niż tydzień wcześniej oraz o 5,5% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 124,63 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych odnotowano w Holandii i w Belgii.
Ceny żywca wołowego
Żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) kupowano w kraju przeciętnie po 6,14 zł/kg w odniesieniu do 6,12 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 3% niż przed miesiącem i o 10% niż rok wcześniej.
Cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 384,21 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była większa o 0,5% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż rok wcześniej. Krajowa cena żywca wołowego klasy R3 w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 323,89 EUR/100 kg była wyższa niż: na Łotwie, Rumunii, Węgrzech, Litwie, Estonii, Słowacji i w Czechach.
Ceny żywca drobiowego
Kurczęta brojlery w drugim tygodniu listopada 2015 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały po 3,36 zł/kg, a zatem to taniej o 2% niż tydzień wcześniej, o 4% niż przed miesiącem oraz o 3% niż rok wcześniej.
Od połowy lipca br. stabilna jest cena skupu indyków, za które w analizowanym czasie płacono przeciętnie po 5,79 zł/kg w odniesieniu do 5,80 zł/kg w poprzednim tygodniu oraz 5,81 zł/kg miesiąc wcześniej. Jednocześnie indyki były o 3% tańsze niż w porównywalnym czasie 2014 r.
Czytaj dalej na następnej stronie...