WedÅ‚ug danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 31.03–06.04.2014 r. przeciÄ™tna cena zakupu żywca wieprzowego osiÄ…gnęła granicÄ™ 4,98 zÅ‚/kg i byÅ‚a wiÄ™ksza o 1% od notowanej tydzieÅ„ wczeÅ›niej oraz o 12% niż przed miesiÄ…cem. Cena ta byÅ‚a jednak o 7% mniejsza niż rok wczeÅ›niej.
Å»ywiec woÅ‚owy kupowano Å›rednio po 5,97 zÅ‚/kg w stosunku do 5,96 zÅ‚/kg w poprzednim tygodniu. RównoczeÅ›nie cena zakupu żywca woÅ‚owego byÅ‚a o 4% wiÄ™ksza niż miesiÄ…c wczeÅ›niej, ale o 7% mniejsza niż przed rokiem.
Za kurczęta brojlery w skupie płacono przeciętnie 3,67 zł/kg, a więc o 1% mniej niż tydzień wcześniej i niż przed rokiem. Cena kurcząt była o 9% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r.
Indyki sprzedawano po 5,58 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Indyki były o 0,5% droższe niż przed miesiącem, ale o 0,2% tańsze niż rok wcześniej.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 31.03–06.04.2014 r. Å›rednia cena zbytu póÅ‚tusz wieprzowych zmalaÅ‚a do 7,07 zÅ‚/kg i byÅ‚a o 1% mniejsza niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, ale o 12% wiÄ™ksza niż przed miesiÄ…cem. JednoczeÅ›nie cena póÅ‚tusz byÅ‚a o 4% niższa niż rok wczeÅ›niej.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 12,19 zł/kg, tj. o 0,05 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Ćwierci wołowe były o 0,3% droższe niż miesiąc wcześniej, ale o 8% tańsze niż przed rokiem.
Średnia cena zbytu tuszek kurcząt wynosiła 5,58 zł/kg i była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem oraz o 9% niż rok wcześniej.
Tuszki indyków skupowano po 8,64 zÅ‚/kg, a wiÄ™c o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiÄ…c wczeÅ›niej, ale o 1% taniej niż przed rokiem.