Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 31.03–06.04.2014 r. przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego osiągnęła granicę 4,98 zł/kg i była większa o 1% od notowanej tydzień wcześniej oraz o 12% niż przed miesiącem. Cena ta była jednak o 7% mniejsza niż rok wcześniej.
Żywiec wołowy kupowano średnio po 5,97 zł/kg w stosunku do 5,96 zł/kg w poprzednim tygodniu. Równocześnie cena zakupu żywca wołowego była o 4% większa niż miesiąc wcześniej, ale o 7% mniejsza niż przed rokiem.
Za kurczęta brojlery w skupie płacono przeciętnie 3,67 zł/kg, a więc o 1% mniej niż tydzień wcześniej i niż przed rokiem. Cena kurcząt była o 9% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r.
Indyki sprzedawano po 5,58 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Indyki były o 0,5% droższe niż przed miesiącem, ale o 0,2% tańsze niż rok wcześniej.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 31.03–06.04.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych zmalała do 7,07 zł/kg i była o 1% mniejsza niż tydzień wcześniej, ale o 12% większa niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była o 4% niższa niż rok wcześniej.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 12,19 zł/kg, tj. o 0,05 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Ćwierci wołowe były o 0,3% droższe niż miesiąc wcześniej, ale o 8% tańsze niż przed rokiem.
Średnia cena zbytu tuszek kurcząt wynosiła 5,58 zł/kg i była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem oraz o 9% niż rok wcześniej.
Tuszki indyków skupowano po 8,64 zł/kg, a więc o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej, ale o 1% taniej niż przed rokiem.