Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym od trzech tygodni notowany jest wzrost cen żywca wieprzowego. W dniach 25–31.01.2021 r. trzodę chlewną nabywano po 3,95 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2,5% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak o 31% tańszy niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Zakłady mięsne w czwartym tygodniu stycznia 2021 r. zbywały półtusze wieprzowe po 5,84 zł/kg, tj. taniej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena półtusz wieprzowych była niższa o 31% niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 25–31.01.2020 r. cena żywca wołowego wynosiła 6,69 zł/kg względem 6,70 zł/kg w poprzednim notowaniu. Żywiec ten był o 2% droższy niż przed miesiącem i o 7% niż rok wcześniej.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat po 13,63 zł/kg, czyli taniej o 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena ćwierćtusz była wyższa o 5,5% niż w porównywalnym tygodniu stycznia 2020 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 25–31.01.2021 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 3,34 zł/kg, a zatem więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była wyższa o 8% niż przed miesiącem oraz o 2% niż przed rokiem. Za indyki płacono 4,69 zł/kg, tj. więcej o 6% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem, ale mniej o 16,5% niż w analogicznym okresie 2020 r.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W ostatnim tygodniu stycznia 2021 r. w zakładach drobiarskich za tuszki kurcząt patroszonych z szyjami trzeba było zapłacić 5,73 zł/kg, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych wynosiła 9,65 zł/kg i była niższa o 7% niż tydzień wcześniej, ale o 9% wyższa niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków były o 6% droższe.