Ceny zakupu żywca wieprzowego
Od połowy marca br. w większości krajów Unii Europejskiej notowane są obniżki cen zakupu żywca wieprzowego będące wynikiem perturbacji dotyczących wystąpienia epidemii koronawirusa.
W dniach 23–29 marca 2020 r. za świnie rzeźne klasy E w UE płacono 186,35 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem, ale więcej o 24,5% niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 177,35 EUR/100 kg i była niższa o 5% od średniej ceny w UE. Mniej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego płacono dostawcom m.in. w Belgii - 159,60 EUR, we Francji - 167,00 EUR i w Niderlandach - 173,18 EUR, a więcej – m.in. w Hiszpanii - 187,89 EUR, Niemczech - 195,30 EUR i Danii - 201,98 EUR.
W dniach 23–29.03.2020 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowi dostawcy za trzodę chlewną w skupie otrzymywali 6,17 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był droższy o 26% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W dniach 23–29.03.2020 r. za półtusze wieprzowe płacono 9,07 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z tym samym okresem 2019 roku półtusze były droższe o 29%.
Ceny zakupu żywca wołowego
Cena zakupu bydła rzeźnego w dniach 23–29.03.2020 r. (dane ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 6,07 zł/kg, a więc wyższym o 2% niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był jednak tańszy o 4% niż przed miesiącem oraz o 5,5% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W ostatnim tygodniu marca 2020 r. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,23 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż w końcu lutego br. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 1% niż w tym samym tygodniu 2019 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 23–29.03.2020 r. w krajowym skupie zaobserwowano zniżkę cen żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,32 zł/kg, a zatem mniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 5,47 zł/kg i była niższa o 0,4% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta potaniały o 4%, a indyki – o 1,5%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Na rynku krajowym w pierwszej połowie marca br. ceny mięsa drobiowego, w szczególności kurzego, dynamicznie rosły. Konsumenci w obawie przed przymusową kwarantanną, spowodowaną wystąpieniem epidemii koronawirusa dokonywali zwiększonych zakupów, co w efekcie przełożyło się na spory wzrost cen. W trzecim i czwartym tygodniu marca br. gospodarstwa domowe wyraźnie ograniczyły zakupy, co przyczyniło się do zniżki cen. W dniach 23–29.03.2020 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt po 4,62 zł/kg, a więc taniej o 19% niż w poprzednim tygodniu, o 12,5% niż przed miesiącem oraz o 16% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków wyniosła 9,33 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Jednocześnie tuszki indyków były o 4% droższe niż przed rokiem.