Ceny żywca wieprzowego
W dniach 22–28.05.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 5,66 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena trzody chlewnej była wyższa o 21% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Wieprzowina drożeje także w innych krajach UE. W czwartym tygodniu maja br. unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się w granicy 175,51 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to więcej o 1% niż tydzień wcześniej, o 3% niż przed miesiącem oraz o 25% niż przed rokiem. Wzrost cen nastąpił w 19 krajach UE, m.in. w Niemczech o 1,2%, Belgii o 2,1% i Holandii o 2,0%, a spadek w pięciu – we Włoszech o 2,4%, Francji o 1,2%, w Wielkiej Brytanii o 1,3%, Rumunii o 0,4% i Grecji o 0,5%. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 178,21 EUR/100 kg i była o 1,5% wyższa niż średnio w UE.
Za żywiec wołowy krajowi dostawcy, podobnie jak w poprzednim tygodniu, otrzymywali 6,28 zł/kg. Było to o 0,03 zł/kg mniej niż przed miesiącem, ale o 0,03 zł/kg więcej niż w analogicznym okresie 2016 r.
Ceny żywca drobiowego
W zakładach drobiarskich od trzech tygodni ceny zakupu kurcząt brojlerów są stabilne i wynoszą 3,20 zł/kg. Cena ta była jednak mniejsza o 2% niż w końcu kwietnia br. i o 8% niż przed rokiem.
Za indyki w dniach 22–28.05.2017 r. dostawcy otrzymywali 5,30 zł/kg, a zatem więcej o 2% niż tydzień wcześniej, o 3% niż przed miesiącem oraz o 2% niż przed rokiem.
Czytaj dalej na następnej stronie...