Ceny żywca wieprzowego
W dniach 21–27.11.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 5,02 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie żywiec ten kosztował więcej o 35% niż rok wcześniej.
Unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (zgodnie z danymi KE) wyniosła 152,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 19% niż przed rokiem. W porównaniu z poprzednim tygodniem ceny wzrosły w piętnastu krajach UE, tj. w Danii – 143,30 EUR/100 kg oraz w Niemczech – 159,11 EUR/100 kg, obniżyły się w czterech krajach, w tym w Hiszpanii – do 140,91 EUR/100 kg, a w dziewięciu krajach ceny nie uległy zmianie - w Holandii i we Francji, gdzie wyniosły odpowiednio 136,28 EUR/100 kg i 142,00 EUR/100 kg. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 150,34 EUR/100 kg.
Żywiec wołowy w kraju kupowano po 6,22 zł/kg wobec 6,21 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 2% niż przed miesiącem i o 3% niż rok wcześniej.
Ceny żywca drobiowego
Ceny kurcząt brojlerów wykazują powolną tendencję spadkową. W czwartym tygodniu listopada br. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,10 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem.
Cena skupu indyków wyniosła 4,84 zł/kg wobec 4,85 zł/kg w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku kurczęta były tańsze o 5%, a indyki o 17%.
Czytaj dalej na następnej stronie...