| Autor: redakcja11

Rynek mięsa w Polsce (25.09.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 19 do 25 września 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (25.09.2016)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach od 19-25.09.2016 r. krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 5,50 zł/kg. Cena ta była o 2% droższa niż tydzień temu oraz o 4% niż przed miesiącem. Z kolei o 18,5% większa niż w porównywalnym okresie 2015 r.

 

Krajowa cena świń rzeźnych klasy E wyrażona w walucie unijnej wyniosła (według Komisji Europejskiej) była na poziomie 169,05 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Mniejsze niż w Polsce ceny świń rzeźnych tej klasy zaobserwowano m.in. w: Belgii, Danii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i we Francji. Średnio w UE cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 167,94 EUR/100 kg. Cena ta była wyższa o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku trzoda chlewna w UE była o 14% droższa. Żywiec wieprzowy podrożał w większości krajów UE, nieznaczne spadki (0,2%– 0,7%) notowano tylko w Hiszpanii, Buł- garii, na Łotwie i w Wielkiej Brytanii


Ceny żywca wołowego
 

W analizowanym okresie za żywiec wołowy uzyskiwano 6,15 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej, natomiast wyższa o 2 gr/kg niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.


Ceny żywca drobiowego
 

Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły 3,37 zł/kg , czyli mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu a także o 5% niż przed miesiącem i rokiem.

 

Indyki nabywano po 4,85 zł/kg, a zatem po cenie wyższej o 3 gr/kg niż w zeszłym tygodniu W stosunku do notowań sprzed roku cena indyków była o 16% mniejsza.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: