Rynek mięsa w Polsce (24.11.2024)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.11.2024)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W Polsce w dniach 18–24.11.2024 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 6,24 zł/kg względem 6,26 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była niższa o 6% niż przed miesiącem oraz o 18% niż w analogicznym okresie 2023 r.

Na rynku UE średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E, ukształtowała się na poziomie 192,18 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 192,42 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był tańszy o 2% niż przed miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem. W Polsce cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 188,53 EUR/100 kg i była niższa o 2% niż średnio w UE oraz o 7% niż w Niemczech i Hiszpanii o 3%. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy oferowano m.in. dostawcom z Danii - 171,34 EUR/100 kg, Francji - 185,00 EUR/100 kg i Niderlandów - 161,94 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W przedostatnim tygodniu listopada br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 9,41 zł/kg, czyli taniej o 0,06 zł/kg niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu wieprzowego była niższa o 6% niż przed miesiącem oraz o 15% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 18–24.11.2024 r. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 10,60 zł/kg wobec 10,61 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była wyższa o 2,5% niż miesiąc wcześniej oraz o 10% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W obrębie tygodnia cena sprzedaży ćwierćtusz wołowych kompensowanych z buhajków do 2 lat wzrosła o 0,5% do 21,88 zł/kg. Ćwierci wołowe były droższe o 2% niż przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W przedostatnim tygodniu listopada br. w zakładach drobiarskich objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 5,20 zł/kg, tj. mniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 6% wyższa niż w porównywalnym okresie 2023 r. Indyki skupowano po 7,33 zł/kg wobec 7,35 zł/kg w poprzednim tygodniu. W obrębie miesiąca i roku indyki podrożały odpowiednio o 5% i 20%. Za kaczki brojlery płacono 5,89 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kaczki brojlery potaniały o 15%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się na poziomie 7,38 zł/kg, a więc niższym o 8% niż tydzień wcześniej oraz o 13% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 15,22 zł/kg, czyli drożej o 10,5% niż w po-przednim tygodniu oraz o 13% niż przed miesiącem. W stosunku do porównywalnego okresu 2023 r. tuszki indyków były droższe o 14%, a tuszki kurcząt patroszonych – o 1% tańsze.


Tagi:
źródło: