Ceny żywca wieprzowego
Jak wynika z dniach, w 18–24.07.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 5,39 zł/kg względem 5,41 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był jednak droższy o 6% niż miesiąc wcześniej oraz o 23% niż przed rokiem.
Według Komisji Europejskiej, w UE w okresie 18–24.07.2016 r. za świnie rzeźne klasy E płacono 162,54 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 13% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 162,87 EUR za 100 kg i była wyższa niż w jedenastu krajach członkowskich, m.in. w Belgii, Holandii, Danii i we Francji.
Ceny żywca wołowego
W dniach 18–24.07.2016 r. krajowe ceny zakupu żywca wołowego pozostały niezmienne. Zdaniem ZSRIR MRiRW, za bydło płacono 5,99 zł/kg. Cena ta była mniejsza o 4% niż przed miesiącem, ale o 4% większa niż w porównywalnym okresie 2015 roku.
Unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 356,73 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 0,2% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu, ale o 7% niższa niż przed rokiem. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną za bydło rzeźne klasy R3 płacono 301,06 EUR/100 kg. Bydło tej klasy taniej niż w Polsce nabywano: na Łotwie, Rumunii, Węgrzech, Litwie, Malcie i w Holandii.
Ceny żywca drobiowego
Kurczęta brojlery były skupowane przez zakłady drobiarskie po 3,55 zł/kg, czyli o 0,5% drożej niż tydzień wcześniej. Cena ta była o 4% wyższa niż przed miesiącem, ale o 5% niższa niż rok temu.
Czytaj dalej na następnej stronie...