Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 18–24.01.2021 r. na rynku krajowym zaobserwowano nieznaczny wzrost cen żywca wieprzowego. Zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły dostawcom 3,92 zł/kg względem 3,90 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 2% droższy niż przed miesiącem, ale o 33% tańszy niż przed rokiem. Ceny żywca wieprzowego były zróżnicowane regionalnie. Najwięcej za świnie rzeźne – 3,98 zł/kg – otrzymywali dostawcy z regionu środkowo-wschodniego, obejmującego woj.: łódzkie, mazowieckie i podlaskie, a najmniej – 3,88 zł/kg – z regionu północnego, obejmującego woj.: kujawsko-pomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie.
W UE średnie ceny świń rzeźnych klasy E od końca grudnia 2020 r. utrzymują się na stabilnym, ale niskim poziomie. W dniach 18–24.01.2021 r., podobnie jak w poprzednim notowaniu oraz przed miesiącem, za żywiec rzeźny płacono 128,04 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była jednak o 30,5% mniejsza niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 113,64 EUR/100 kg, a więc niższej o 11% niż średnio w UE. W Niemczech cena świń rzeźnych była mniejsza o 3% od średniej ceny w UE, ale wyższa o 10% niż w Polsce i o 8% niż w Niderlandach.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W trzecim tygodniu stycznia br. półtusze wieprzowe, w stosunku do poprzedniego notowania, podrożały o 1% do 5,89 zł/kg. Ich cena była większa o 0,2% niż przed miesiącem, ale o 32% mniejsza niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
Cena żywca wołowego w dniach 18–24 stycznia 2021 r. zwiększyła się o 1 % i ukształtowała się na poziomie 6,70 zł/kg. Była ona wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W trzecim tygodniu stycznia br. ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano po 13,84 zł/kg, a więc o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena ćwierci była o 8% wyższa.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 18–24.01.2021 r. kontynuowany był wzrost cen żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,31 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem. Indyki nabywano po 4,43 zł/kg, tj. drożej o 5% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów, podobnie jak w poprzednim tygodniu, ukształtowała się na poziomie 4,37 zł/kg i była o 2% wyższa niż w połowie grudnia 2020 r. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 1%, a indyki i kaczki brojlery tańsze odpowiednio o 22% i 0,2%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W trzecim tygodniu stycznia 2021 r. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,58 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w porównaniu do poprzedniego tygodnia wzrosła o 2,5% do 10,34 zł/kg i była większa o 17% niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt i indyków zbywano po cenach odpowiednio o 12% i 13% wyższych niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.