Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 18 do 24 stycznia 2016 roku.
Ceny żywca wieprzowego
W dniach 18–24 stycznia 2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 4,10 zł/kg, a więc drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż w końcu 2015 r. Jednocześnie cena ta była o 2% wyższa niż w analogicznym okresie 2015 r.
Według Komisji Europejskiej, w UE cena świń rzeźnych klasy E ukształtowała się w granicy 128,45 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 1% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% mniejsza niż rok wcześniej. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 122,96 EUR/100 kg.
Ceny żywca wołowego
Za żywiec wołowy w skupie (według ZSRIR MRiRW) uzyskiwani 6,20 zł/kg względem 6,19 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był tańszy o 1% niż w końcu grudnia 2015 r., ale o 5% droższy niż przed rokiem.
Ceny żywca drobiowego
Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie skupowały po 3,14 zł/kg, czyli o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż w końcu 2015 r. Kurczęta kosztowały również mniej o 7,5% niż w porównywalnym okresie 2015 r.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
Gospodarz.pl/MP