Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 17–23.03.2014 r., krajowe zakłady mięsne płaciły żywiec wieprzowy średnio po 4,99 zł/kg, a więc więcej o 8% niż w poprzednim tygodniu i o 10,5% niż miesiąc wcześniej. Cena ta była o 6% mniejsza niż przed rokiem.
Za żywiec wołowy, tak jak przed miesiącem, płacono przeciętnie 5,89 zł/kg. Było to o 1,5% drożej niż tydzień wcześniej. W odniesieniu do z analogicznego okresu minionego roku było to o 5% taniej.
Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie skupowały średnio po 3,70 zł/kg, a więc mniej o 0,01 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Jednocześnie cena kurcząt była o 8% niższa niż rok wcześniej.
Indyki, podobnie jak przed tygodniem, skupowano po 5,56 zł/kg. Było to o 0,02 zł/kg taniej niż przed miesiącem i o 0,01 zł/kg niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 17–23.03.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych zwiększyła się do 6,92 zł/kg i była wyższa o 5,5% od notowanej przed tygodniem oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena ta była jednak o 6,5% mniejsza niż rok wcześniej.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały średnio po 12,23 zł/kg, o 0,5% drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ćwierci wołowe były tańsze o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem i o 7,5% niż przed rokiem.
Kurczęta patroszone w omawianym tygodniu zbywano przeciętnie po 5,77 zł/kg, czyli kosztowały one o prawie 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 5,5% niż przed miesiącem i o 6,5% niż w analogicznym okresie 2013 r.
Średnia cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się w granicy 8,60 zł/kg, a więc to o 1% wyżej niż tydzień i miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki te były o 9% tańsze.
Ceny żywca wieprzowego w UE
W trzecim tygodniu marca br. (17–23.03.2014 r.) nastąpił dalszy wzrost cen skupu trzody chlewnej w większości krajów Unii Europejskiej. Największy przyrost cen, w porównaniu z poprzednim tygodniem, zanotowano w Holandii - o 9,5%, Belgii - o 9%, Polsce i na Węgrzech - o 8%.
We Francji ceny zwiększyły się o 3,5%, w Niemczech i na Litwie o 3%, a w Danii o 2%. W siedmiu krajach ceny uległy spadkowi, w tym w Portugalii o 5%, a w Rumunii o 2%. Przeciętna cena trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w UE ukształtowała się na poziomie 158,79 EUR/100 kg i była o 3% większa niż w poprzednim tygodniu.
W Polsce cena żywca wieprzowego, wyrażona w walucie unijnej, wyniosła 157,32 EUR/100 kg i była o 1% mniejsza od średniej w UE oraz o 2% niższa niż w Niemczech. Ceny w Polsce były wyższe niż m.in. w Danii - o 9,5%, Holandii - o 9%, Francji - o 6% oraz w Belgii - o 5%.
Najniższe ceny w UE odnotowano w Rumunii - 138,94 EUR/100 kg, Danii - 143,62 EUR/100 kg, w Holandii - 144,16 EUR/100 kg, we Francji - 149,00 EUR/100 kg i w Belgii - 149,60 EUR/100 kg.