Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 16–22.08.2021 r. krajowi dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 5,07 zł/kg, czyli więcej o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była wyższa o 3% niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 7,45 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz była również większa o 4% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W trzecim tygodniu sierpnia br. cena bydła rzeźnego w kraju ukształtowała się na poziomie 7,71 zł/kg, a więc wyższym o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5,5% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był droższy o 22% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 14,46 zł/kg względem 14,40 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz była wyższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 14% niż w porównywalnym okresie 2020 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 16–22.08.2021 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 4,16 zł/kg, a zatem mniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena skupu indyków ukształtowała się w granicy 5,02 zł/kg, czyli odpowiednio niższej o 1% i 11% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W miarę stabilne były ceny kaczek brojlerów, które nabywano po 4,98 zł/kg w stosunku do 4,97 zł/kg w poprzednim tygodniu i 4,96 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu z cenami otrzymanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 29%, indyki – o 17,5%, a kaczki brojlery – o 17%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W trzecim tygodniu sierpnia br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 6,04 zł/kg, czyli taniej o 5,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 15% niż przed miesiącem, ale o 27,5% drożej niż w porównywalnym tygodniu 2020 r. Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 0,2% do 10,75 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 6% niż przed miesiącem, ale o 34,5% wyższy niż przed rokiem.