Ceny zakupu mięsa wieprzowego
W dniach 10–16.03.2025 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie zbliżonym do notowanego w poprzednim tygodniu i wyniosła 5,78 zł/kg. Była ona większa o 1% niż przed miesiącem, ale mniejsza o 20% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W drugim tygodniu marca br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 8,64 zł/kg, czyli taniej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 0,04 zł/kg niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze wieprzowe kosztowały mniej o 19% niż w porównywalnym okresie 2024 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
Od września 2023 r. na rynku UE i w Polsce utrzymuje się trend zwyżkowy cen zakupu bydła rzeźnego. W dniach 10–16.03.2025 r. średnio w UE za młode bydło klasy R3 płacono 617,86 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 23% niż przed rokiem. W Polsce cena bydła rzeźnego tej klasy wyrażona w euro wyniosła 622,07 EUR/100 kg, tj. więcej o 1% niż średnio w UE i we Włoszech oraz o 13% niż we Francji. Cena bydła w Polsce była niższa niż w Niemczech o 1%, Hiszpanii o 6% i Irlandii o 13%.
W Polsce (dane ZSRIR MRiRW) krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 12,27 zł/kg, tj. więcej o 1% niż przed tygodniem oraz o 9,5% niż miesiąc wcześniej. Cena zakupu tego żywca była wyższa o 23% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 24,15 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była również wyższa o 19% niż w porównywalnym okresie 2024 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 10–16.03.2025 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, a zatem wzrosła o 3% cena skupu indyków, za które dostawcy uzyskiwali 8,85 zł/kg. Żywiec ten był droższy o 7% niż przed miesiącem oraz o 43% niż przed rokiem. Za kurczęta brojlery w skupie płacono 5,53 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Kurczęta brojlery były droższe o 15% niż w analogicznym okresie 2024 r. Cena kaczek brojlerów, podobnie jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 6,22 zł/kg wobec 6,20 zł/kg przed miesiącem i rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,50 zł/kg, tj. taniej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale drożej o 19% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 14,02 zł/kg wobec 14,00 zł/kg w poprzednim tygodniu. Była ona niższa o około 2% niż w drugim tygodniu lutego br., ale wyższa o 11% niż przed rokiem.