Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Wały do zagęszczania gleby TERRA
2014-04-09 -
Torba na siano
2016-04-21 -
Legalizacja wag samochodowych
2013-03-29
Rynek mięsa w Polsce (16.02.2020)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym w drugim tygodniu lutego 2020 r. zaobserwowano dalszą zwyżkę cen zakupu żywca wieprzowego. W dniach 10–16.02.2020 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu trzody chlewnej wyniosła 6,14 zł/kg i była o 1% większa niż w poprzednim notowaniu. Jednocześnie żywiec wieprzowy był droższy o 5% niż przed miesiącem i o 46% niż przed rokiem.
W UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 185,60 EUR/100 kg, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 37% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w walucie unijnej płacono 189,33 EUR/100 kg, czyli więcej o 2% od średniej ceny w UE, ale mniej niż m.in. w Niemczech o 2% i Danii o 6%.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W Polsce w zakładach mięsnych w drugim tygodniu lutego 2020 r. półtusze wieprzowe zbywano po 8,73 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem. W stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem półtusze wieprzowe kosztowały więcej o 38%.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 10–16.02.2020 r. krajowi dostawcy za bydło rzeźne uzyskiwali 6,30 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 1,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena tego żywca pozostała niezmienna.
W Unii Europejskiej w drugim tygodniu lutego 2020 r. za bydło rzeźne klasy R3 płacono 369,08 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 368,82 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 1% tańszy niż przed miesiącem i rokiem. Cena wołowiny tej klasy w Polsce, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 311,31 EUR/100 kg, czyli niższym o 16% niż w UE. Jednocześnie wołowina w Polsce była o 17% tańsza niż u liczących się unijnych producentów bydła, takich jak Francja, Irlandia i Hiszpania oraz o 24% niż we Włoszech.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W drugim tygodniu lutego 2020 r. krajowe zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat po 12,77 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o,4% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ćwierćtusz była niższa o 3% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
Na rynku krajowym w dniach 10–16.02.2020 r. kurczęta brojlery kupowano po 3,38 zł/kg w porównaniu do 3,32 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to drożej o 3% niż przed miesiącem i o 1% niż w tym samym tygodniu 2019 r. Za indyki, podobnie jak tydzień wcześniej, dostawcy uzyskiwali 5,55 zł/kg. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 2% niż przed miesiącem i o 1% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W krajowych zakładach drobiarskich w drugim tygodniu lutego br. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 5,54 zł/kg, a zatem drożej o 6% niż w poprzednim notowaniu i o 11% niż przed miesiącem, jednak o 4% taniej niż przed rokiem.
Cena tuszek indyków wynosiła 9,08 zł/kg i była o 5% mniejsza niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki indyków podrożały o 1%.