Rynek mięsa w Polsce (12.01.2025)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (12.01.2025)
Na rynku krajowym w dniach 6–12.01.2025 r. cena trzody chlewnej w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ukształtowała się na poziomie 5,92 zł/kg, czyli niższym o 2,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był tańszy o 16% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ślad za spadkiem cen w skupie taniało mięso wieprzowe. Półtusze wieprzowe zbywano przeciętnie po 9,13 zł/kg, o około 2% taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena tego asortymentu była o 14% niższa niż w analo-gicznym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Na rynku krajowym bydło rzeźne kupowano po 10,79 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Żywiec wołowy kosztował również więcej o 11% niż przed rokiem.

W UE zwiększony popyt na asortyment wołowy ze strony krajów pozaunijnych stymuluje wzrost cen zakupu żywca wołowego. W dniach 6–12.01.2025 r. średnio w UE za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy otrzymywali 561,72 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. więcej o 0,4% niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 2% i 14,5% niż przed miesiącem i rokiem.

Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyrażona w euro była niższa o 3% niż średnio w UE i ukształtowała się na poziomie 543,62 EUR/100 kg. Jednocześnie cena w Polsce była mniejsza niż w Hiszpanii o 12%, Niemczech o 6%, Irlandii o 8% i we Włoszech o 7%, ale wyższa niż we Francji o 6%.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 21,97 zł/kg, czyli o 1% taniej niż tydzień wcześniej. Cena ćwierćtusz wołowych była wyższa o 0,07 zł/kg niż przed miesiącem oraz o 8% niż w porównywalnym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 6–12.01.2025 r. cena skupu kurcząt brojlerów, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, ukształtowała się na poziomie 5,14 zł/kg. Za indyki dostawcy uzyskiwali 7,69 zł/kg względem 7,68 zł/kg w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 6,15 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku indyki podrożały o 25%, kurczęta brojlery – o 10%, a kaczki brojlery potaniały o 9,5%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 8,76 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 19% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu drobiowego była wyższa o 13% niż przed rokiem. Tuszki indyków w obrębie tygodnia potaniały o 12% do 14,25 zł/kg. Były one tańsze o 4% niż przed miesiącem, ale droższe o 9% niż w analogicznym okresie 2024 r.


Tagi:
źródło: