Rynek mięsa w Polsce (11-17.05.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 11 do 17 maja 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (11-17.05.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 11–17.05.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,17 zł/kg, tj. o 0,02 zł/kg drożej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był jednak tańszy o 7% niż miesiąc wcześniej i o 18% niż przed rokiem.

 

Jak wynika z informacji Komisji Europejskiej, przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych w okresie 11–17.05.2015 r. wyniosła 140,75 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 0,1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 14% niż rok wcześniej. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 137,07 EUR za 100 kg.

Ceny żywca wołowego

Średnia cena zakupu żywca wołowego (według ZSRIR MRiRW) w drugim tygodniu maja 2015 r. wyniosła 6,11 zł/kg i była wyższa o 0,05 zł/kg niż tydzień wcześniej, o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem oraz o 2% niż przed rokiem.

Ceny żywca drobiowego
 

W dniach 11–17.05.2015 r. krajowe zakłady drobiarskie za kurczęta brojlery płaciły przeciętnie po 3,43 zł/kg, czyli drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Kurczęta były jednak o 5% tańsze niż w analogicznym okresie 2014 r.

 

Za indyki w skupie uzyskiwano średnio 5,82 zł/kg w stosunku do 5,83 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie indyki kosztowały mniej o 1% niż przed miesiącem, ale o 2% więcej niż rok wcześniej.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: