Rynek mięsa w Polsce (08-14.12.2014)

Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 8 do 14 grudnia 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (08-14.12.2014)

Ceny żywca wieprzowego

Na rynku unijnym utrzymuje się dalsza obniżka cen trzody chlewnej. Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w Polsce za żywiec wieprzowy w dniach 8–14.12.2014 r. otrzymywano średnio 4,08 zł/kg, czyli mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 8,5% niż przed miesiącem i o 23% niż rok wcześniej.
 
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w UE przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 8–14.12.2014 r. wyniosła 135,02 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 21% niż przed rokiem.
 
Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej była w granicy 130,70 EUR/100 kg i była większa jedynie od średnich cen w Holandii, Belgii, we Francji, w Luksemburgu, Hiszpanii i na Łotwie.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu grudnia 2014 r. (według ZSRIR MRiRW) kosztował średnio po 5,77 zł/kg w odniesieniu do 5,79 zł/kg tydzień wcześniej. Tym samym ceny zakupu bydła były o 3% wyższe niż przed miesiącem, ale o 0,5% niższe niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
W UE za bydło rzeźne klasy R3 w analizowanym tygodniu płacono przeciętnie 375,40 EUR/100 kg, a więc mniej o 0,1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż rok wcześniej. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy ukształtowała się w granicy 302,20 EUR/100 kg. Taniej niż w Polsce za żywiec wołowy klasy R3 otrzymywano na Łotwie, Węgrzech, Rumunii, Litwie i w Estonii.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: