Rynek mięsa w Polsce (08-14.09.2014)

Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 7 do 14 września 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (08-14.09.2014)

Ceny żywca drobiowego

Przeciętna krajowa cena zakupu żywca wołowego w drugim tygodniu września 2014 r. (według danych ZSRIR MRiRW) wynosiła 5,83 zł/kg i była o 1% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,01 zł/kg niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 3% niższa niż przed rokiem.
 
Kurczęta brojlery w tym czasie skupowano średnio po 3,72 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej, o 7% taniej niż przed miesiącem oraz o 9% taniej niż przed rokiem. Za indyki w skupie płacono 5,88 zł/kg, o 0,02 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale za to mniej o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem i o 6% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa w Polsce

W dniach 08–14.09.2014 r. półtusze wieprzowe zbywano przeciętnie po 7,25 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 1,5% taniej niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz wieprzowych była także o 16% mniejsza niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po 12,11 zł/kg, czyli o 0,3% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem i o 2% niż przed rokiem.

Ceny ćwierćtusz wołowych
 
Tuszki kurcząt skupowano przeciętnie po 5,49 zł/kg, czyli o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Tuszki te kosztowały mniej o 16% niż miesiąc wcześniej i o 13,5% niż przed rokiem. Średnia cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,82 zł/kg w stosunku do 8,80 zł/kg tydzień wcześniej. Za tuszki indycze otrzymywano w zbycie o 1% więcej niż przed miesiącem, ale o 4% mniej niż przed rokiem.

Ceny tuszek kurcząt

 


Tagi:
źródło: