Ceny żywca wieprzowego
W dniach 8–14.06.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,50 zł/kg, a więc drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż przed miesiącem. Cena zakupu trzody chlewnej była jednak o 14,5% mniejsza od notowanej w tym samym okresie 2014 r.
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 8–14.06.2015 r. wyniosła 147,10 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 2% większa niż tydzień wcześniej, ale o 13,5% mniejsza niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 145,15 EUR za 100 kg. Świnie rzeźne klasy E były tańsze niż w naszym kraju m.in.: w Belgii, Holandii, Danii i we Francji.
Ceny żywca wołowego
Żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu czerwca 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW), podobnie jak tydzień wcześniej, skupowano po 6,28 zł/kg. Żywiec ten był droższy o 3% niż przed miesiącem i o 6% niż przed rokiem.
Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 379,86 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była większa o 0,1% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 318,45 EUR za 100 kg była wyższa niż: na Łotwie, Rumunii, Węgrzech i na Litwie.
Ceny żywca drobiowego
Zakłady drobiarskie w Polsce w drugim tygodniu czerwca 2015 r. skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,54 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem, ale taniej o 6% niż rok wcześniej.
Za indyki można było uzyskać średnio 5,80 zł/kg, czyli mniej o 0,04 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Cena skupu indyków była o 2% niższa od notowanej w analogicznym czasie 2014 r.
Czytaj dalej na następnej stronie...