Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W Unii Europejskiej, u większości znaczących producentów wieprzowiny, ceny zakupu świń rzeźnych, po utrzymującej się od początku lutego br. zwyżce, w pierwszym tygodniu kwietnia br. nieco wyhamowały. W dniach 1–7.04.2024 r. średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 218,67 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 0,4% niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był jednocześnie droższy o 1% niż przed miesiącem, ale tańszy o 8% niż przed rokiem.

W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 224,12 EUR/100 kg, tj. więcej o 5,45 EUR/100 kg niż średnio w UE, ale mniej o 6,78 EUR/100 kg niż w Niemczech. Na rynku krajowym, odwrotnie niż na rynku unijnym, w tygodniu poświątecznym ceny zakupu żywca wieprzowego ponownie się zwiększyły.

W dniach 1–7.04.2024 r. w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowano po 7,36 zł/kg, czyli drożej o ponad 1% niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 15% niższa niż w porównywalnym okresie 2023 r

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W pierwszym tygodniu kwietnia br. nieco podrożały półtusze wieprzowe, które zbywano średnio po 10,69 zł/kg, a zatem drożej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,04 zł/kg niż cztery tygodnie wcześniej. Cena półtusz była niższa o 14,5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Bydło rzeźne skupowano po 9,90 zł/kg względem 9,91 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był droższy o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem, ale o 7% tańszy niż w tym samym okresie przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat była zbliżona do uzyskanej w poprzednim tygodniu i ukształtowała się na poziomie 20,47 zł/kg. Ćwierćtusze były droższe o 0,06 zł/kg niż przed miesiącem, ale tańsze o 5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W zakładach drobiarskich w pierwszym tygodniu kwietnia br. notowano wzrosty cen żywca drobiowego. W dniach 1–7.04.2024 r. za indyki dostawcom płacono 6,22 zł/kg, czyli więcej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. Kurczęta brojlery skupowano po 4,87 zł/kg, a więc drożej o 0,2% niż tydzień wcześniej oraz o około 2% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 6,02 zł/kg i była wyższa o 0,6% niż w poprzednim tygodniu, ale o 6% niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem kurczęta brojlery były tańsze o 17%, kaczki brojlery – o 22%, a indyki – o 30%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 8,42 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Jednocześnie tuszki kurcząt były tańsze o 6% niż przed rokiem. Tuszki indyków w ciągu tygodnia potaniały o 5% do 13,15 zł/kg. Ich cena była o 5% wyższa niż przed miesiącem, ale niższa o 16% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: