Rynek mięsa w Polsce (06-12.07.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 6 do 12 lipca 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (06-12.07.2015)

Ceny żywca wieprzowego
 

W dniach 6–12.07.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,39 zł/kg, czyli o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena zakupu trzody chlewnej była jednak mniejsza o 3% niż miesiąc wcześniej oraz o 20% niż przed rokiem.
 
Według danych Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 6–12.07.2015 r. wyniosła 143,89 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 0,3% większa niż tydzień wcześniej, ale o 17% niższa niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 139,41 EUR za 100 kg. Mniej niż w naszym kraju za świnie rzeźne klasy E płacono w: Belgii, Holandii i Danii.

Ceny żywca wołowego

 
Żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu lipca 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kosztował 5,89 zł/kg, a zatem taniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 6% przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 1% droższy niż rok wcześniej.
 
Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 384,49 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była większa o 0,2% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną (304,46 EUR za 100 kg) była wyższa niż: na Łotwie, Rumunii i na Litwie.

Ceny żywca drobiowego

 
Zakłady drobiarskie w Polsce, podobnie jak przed miesiącem, skupowały kurczęta brojlery po 3,54 zł/kg. Jednocześnie kurczęta były tańsze o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż rok wcześniej.
 
Za indyki płacono 5,85 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena skupu indyków była o 1% mniejsza od notowanej w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: