Ceny żywca wieprzowego
W dniach 1–7.06.2015 r., tak jak w poprzednim tygodniu, krajowe zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,37 zł/kg. Ten gatunek żywca był o 5% droższy niż miesiąc wcześniej, ale o 15,5% tańszy niż przed rokiem.
Przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE (według Komisji Europejskiej) wyniosła 143,94 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 0,4% większa niż tydzień wcześniej, ale o 14% mniejsza niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się w granicy 141,31 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny świń rzeźnych tej klasy odnotowano: w Belgii, w Holandii, we Francji, w Danii, we Włoszech i w Czechach.
Ceny żywca wołowego
Żywiec wołowy w Polsce w pierwszym tygodniu czerwcu 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,28 zł/kg, a więc drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 3,5% niż przed miesiącem i o 6% niż przed rokiem.
Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 379,56 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była o 0,2% mniejsza niż tydzień wcześniej, ale o 4% większa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej była w granicy 322,45 EUR/100 kg i była wyższa niż: na Łotwie, Węgrzech, Rumunii i na Litwie.
Ceny żywca drobiowego
Krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,51 zł/kg w stosunku do 3,52 zł/kg w poprzednim tygodniu. Kurczęta były o 6% droższe niż przed miesiącem, ale o 8% tańsze niż rok wcześniej. Nadal stabilne są ceny indyków. W pierwszym tygodniu czerwca 2015 r. za indyki zakłady płaciły 5,84 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej. Cena indyków była podobna do notowanej przed miesiącem, ale o 1% mniejsza niż w analogicznym czasie 2014 r.
Czytaj dalej na następnej stronie...